Close

Γίνε επαγγελματίας Κρεοπώλης & Άνοιξε το δικό σου Κρεοπωλείο

Ολοκληρώνοντας το Βασικό Πρόγραμμα Κρεοπωλών, αποκτάς ολοκληρωμένη γνώση στις παρακάτω ενότητες:

– Κοπή κρέατος

– Ποιοτικός έλεγχος πρώτων υλών

– Δημιουργία παρασκευασμάτων κρέατος

– Οργάνωση κρεοπωλείου

– Βασικές αρχές πωλήσεων και προώθησης κρεοπωλείου

Τι περιλαμβάνει η Βασική Εκπαίδευση

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο πρόγραμμα είναι: εισαγωγή στο κρέας, ανατομία θηλαστικών, υγιεινή και ασφάλεια  τροφίμων, οργάνωση κρεοπωλείου, παράγοντες αλλοίωσης κρέατος, τεμαχισμός ζώων, παθολογία ζώων, γενική ζωοτεχνία, πρότυπα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (ISO 22000), ποιοτικός έλεγχος, νομοθεσία και εμπορία σφάγιων ζώων, μέθοδοι συντήρησης, αλλαντοποιία, μαγειρική, marketing και πωλήσεις.

Οφέλη

  • Θεωρητική εκπαίδευση από καταξιωμένους καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου
  • Συνεχής πρακτική εκπαίδευση σε εργαστήριο προσομοίωσης
  • κρεοπωλείου
  • Πλήρες και οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. (δηλαδή απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για τους υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει ως και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου)

Διδασκόμενη ύλη:

Η διδασκόμενη ύλη περιλαμβάνει τα παρακάτω θεωρητικά θέματα και τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πρακτικές ασκήσεις:

Θέματα γενικού χαρακτήρα:

(1)    Εισαγωγή στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και στοιχεία διατροφής του ανθρώπου. (3 ώρες)

(2)    Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας των θηλαστικών (θεωρητικά και πρακτικά).

(3)    Στοιχεία παθολογίας των σφαγίων ζώων και των πτηνών

(4)    Στοιχεία ζωοτεχνίας, διατροφής και εκτιμητικής των σφαγίων ζώων και πτηνών.

(5)    Γενικά για τα ορνιθοειδή, κουνέλια και θηράματα.

(6)    Δομές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές ( 2 ώρα)

(7)    Γενικά για την ίδρυση, συγκρότηση και λειτουργία των σφαγείων και πτηνοσφαγείων.

(8)    Υγιεινή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και προσωπικού. (4 ώρες)

(9)    Γενικά περί εμπορίας σφαγίων ζώων, κρεάτων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής,

Θέματα ειδικού χαρακτήρα:

(1)    Στοιχεία εκτίμησης των διαφόρων ειδών και κατηγοριών σφαγίων ζώων και πτηνών.

(2)    Προστασία των ζώων και υγιεινή μεταφορά των σφαγίων ζώων και πτηνών.

(3)    Διαδικασία μετατροπής των σφαγίων ζώων και των πτηνών σε κρέας και κτηνιατρικός έλεγχος (υγειονομικός και ποιοτικός) στην εκτροφή, στο σφαγείο, στη μεταφορά και στην αποθήκευση στο κρεοπωλείο. Μπορούμε να το χωρίσουμε σε 2 ενότητες.

Α. Έλεγχος (υγειονομικός και ποιοτικός) στην εκτροφή, στο σφαγείο (Εκπαιδεύτρια η κτηνίατρος)

Α1 Νομοθεσία περί κανόνων σταυλισμού (Κτηνίατρος, Μαίρη) (3 ώρες)

Β. Ποιοτικός Έλεγχος- Κανόνες υγιεινής στη μεταφορά και στην αποθήκευση νωπών – καταψυγμένων κρεάτων και προϊόντων κρέατος. (5 ώρες)

(4)    Ποιοτική κατάταξη (ταξινόμηση) των διαφόρων ειδών σφαγίων, των σφαγίων των πτηνών και τεμαχισμός (κοπή) των σφαγίων σε τεμάχια χονδρικής και λιανικής πώλησης.

(5)    Οργάνωση, εξοπλισμός και διαχείριση κρεοπωλείου- Aνάλυση Οφέλους-Κινδύνων- Επιχειρησιακό Σχέδιο (3 ώρες)

(6)    Απόδοση σε σφάγιο κατά τη σφαγή ενός σφαγίου ζώου και απόδοση ενός σφαγίου σε κρέας στο κρεοπωλείο και εκατοστιαία αναλογία των διαφόρων κομματιών κρέατος, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής.

(7)    Γενικά για το κρέας (ιστολογική υφή, χημική σύσταση, φυσιολογικές μεταβολές, θρεπτική αξία και μαγειρική αξιοποίηση του κρέατος). (4 ώρες)

(8)    Παράγοντες αλλοίωσης του κρέατος και διάφορες αλλοιώσεις. (4 ώρες)

(9)    Εργαστήρια επεξεργασίας και τυποποίησης νωπών, κατεψυγμένων κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγής (υλικά συσκευασίας και ενδείξεις, ιχνηλασιμότητα). (4 ώρες)

(10) Μέθοδοι συντήρησης κρεάτων και παραπροϊόντων σφαγής (ψύξη, κατάψυξη και υπερκατάψυξη). (4 ώρες)

(11) Ισχύουσα νομοθεσία. (4 ώρες)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
300 ώρες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Υλοποιείται όλο το χρόνο

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
1. Ταυτότητα
2. ΑΦΜ
3. Μία έγχρωμη Φωτογραφία Ταυτότητας
4. Απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης